HÁZIREND

Kérjük, szánjon néhány percet Házirendünk megismerésére!

A leírtak elfogadásával elindítható a regisztráció, mely csak az oldal adminisztrátorának jóváhagyásával lehetséges (a keresőrobotok és automaták kiszűrése végett). A regisztráció elfogadásáról e-mailben értesítjük, melyben megkapja a belépéshez szükséges jelszót is.

 

 1. A kereszTezo.hu honlap önálló, magyar, keresztény portál. Tartalmi és technikai karbantartásán önkéntes alapon papok, lelkészek és civilek dolgoznak.
 2. Látogatóink és regisztrált felhasználóink között korra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit szeretettel látunk, aki a házirendet elfogadja és betartja! Fontos, hogy honlapunk bátorítani, erőt adni próbál, ezért kérjük, hogy regisztrált felhasználóink is azzal a céllal írjanak illetve végezzék imádságaikat, hogy e nehéz helyzetben lévő családok számára vígasztalást és erőt tudjunk közvetíteni.
 3. A portál egyes szolgáltatásai regisztrációhoz kötöttek.
 4. A regisztráció során az alábbi szabályok érvényesek:
 1. A regisztrációval a felhasználó elfogadja a kereszTezo.hu érvényben lévő házirendjét. A házirend változása esetén a felhasználó értesítést kap.
 2. Egy felhasználó egyidejűleg csak EGY néven regisztrálhat rendszerünkben. A több néven jelenlévő felhasználókat, amennyiben tudomásunkra jut, minden nevükön kizárjuk.
 3. A regisztráció során egy működő e-mail címet kell megadni, a továbbiakban ez lesz a kapcsolattartás módja. (Ezt bizalmasan kezeljük, oldalunkon semmilyen nyilvános listában nem tesszük közzé, harmadik félnek nem adjuk ki, kéretlen reklámlevelet nem küldünk rá.) Az e-mail cím pontos megadása, változás esetén frissítése a felhasználó kötelessége. A trágár, sértő vagy a portál szellemiségével ellentétes tartalmú e-mail címmel regisztráló felhasználói neveket töröljük.
 4. A regisztráció során meg kell adni egy felhasználói nevet is, amelynek egyedinek kell lennie, a későbbiek során ezzel lehet belépni. A jó ízlést bántó, provokáló, félreérthető, rasszista, sértő, a portál szellemiségével ellentétes kifejezést tartalmazó, illetve kortárs vagy történelmi közszereplőnek, híres embernek (legyen az magyar vagy külföldi) nevét jogtalanul felhasználó, természetes személyek nevével visszaélő, továbbá a védett nevet, elnevezést, burkolt vagy nyílt reklámhordozó kifejezést tartalmazó felhasználói neveket töröljük.
 5. A felhasználónév mellett meg kell adni a felhasználó vezeték- és keresztnevét, melyeket nyilvánossá vagy titkossá tehet a honlapon. A postai lakcím a természetes személy azonosítására szolgál, nem kerül nyilvánosságra, és semmiféle reklám- és marketing-célokra nem kerül felhasználásra.

 

 1. A fórum használatának szabályai:
 1. A fórumon írt hozzászólások kezelési joga a honlapot működtető személyeké. Azok törlése (amennyiben nincs komoly indok a moderációra) nem kérhető, felhasználó kilépése vagy kizárása esetén sem. Továbbá a hozzászólások átvétele, másolása más fórumokra vagy oldalakra csak a hozzászóló hozzájárulásával megengedett.
 2. A fórum több szinten moderált.
 3. A témanyitás nem automatikus, témanyitási szándékok rögzíthetők, melyek az üzemeltetők és moderátorok döntése alapján nyílnak meg.
 4. A hozzászólásokon a moderációnak nincs lehetősége módosítani (kérésre sem). Indokolt esetben a hozzászólás törlésre kerül.
 5. Amennyiben egy felhasználó valamely témánál a moderálás szükségességét érzi, a webmester(kukac)keresztezo.hu címre küldhet észrevételt. A törlésre vonatkozó döntés joga a moderátoroké.
 6. A fentiek alapján a fórumon részt vevő felhasználó elfogadja, hogy a moderáció döntésének megfelelően a hozzászólása moderálásra kerülhet. A moderálás ilyen esetben mindig az adott hozzászólásra vonatkozik, nem a felhasználóra!
 7. A fórumon részt vevő felhasználó továbbá azt is tudomásul veszi, hogy egy adott témából a stílusa, hozzászólásai alapján kizárható.
 8. A moderálás során a moderátor belátása szerint írhat a témába az eseménnyel kapcsolatban, azonban ez számára nem kötelező. Amennyiben mégis indoklást vagy további útmutatást ír, az a felhasználók számára a témában kötelező érvényű. Ezzel való vitatkozás, akadékoskodás, hangulatkeltés a felhasználó figyelmeztetését, ismételt figyelmeztetés esetén a felhasználó kizárását vonja maga után.
 9. A moderátorokkal való kapcsolatfelvétel az adminisztrátoron keresztül lehetséges. Itt lehet a moderátorok munkáját segítve moderálandó hozzászólásokat jelezni, a felhasználóra saját magára vonatkozó vitás kérdésben további útmutatást kérni, igényeket jelezni, kérdezni. Itt sem lehet azonban gyalázkodni, kötekedni, fenyegetőzni, a honlap szellemiségével ellentétes stílusú emailt küldő felhasználót oldalunkról kizárjuk. A címre érkezett, kulturált módon megfogalmazott kéréseket, problémákat megvizsgáljuk, lehetőségeink és szabályaink szerint kezeljük. A vádaskodó, számon kérő, fenyegető, mások nevében vagy érdekében küldött leveleket töröljük.

 

 1. A fórumon nem tehetők közzé az alábbiak:
 1. Jogsértő hozzászólások. Jogsértő minden olyan hozzászólás, amely a közzétételének időpontjában hatályos magyar jogszabályba ütközik, illetve bűncselekményre vagy egyéb jogsértésre történő felhívást, arra való jelentkezést tartalmaz.
 2. Bármely regisztrált felhasználó valós személyes adatait (például: név, lakhely, munkahely, telefonszám stb. - ún. "IRL adatokat") tartalmazó hozzászólások. Kivételt képeznek azon esetek, amikor az érintett felhasználó saját maga hozta nyilvánosságra valós személyére vonatkozó adatait, de más felhasználó ebben az esetben sem terjeszkedhet túl az eredeti közlés adattartamán.
 3. Alpári, illetve agresszív, fenyegető hangnemű hozzászólások. Azt, hogy egy hozzászólás alpári, agresszív vagy fenyegető-e (stb.), a moderátorok feladata eldönteni az adott téma jellegének függvényében.
 4. Valamely egyházat, az egyházi személyeket, híveket, kórházakat, rendelőintézeteket, orvosokat, nővéreket durván sértő, trágár, káromkodó kifejezéseket tartalmazó, egyéb módon lekezelő, munkájukat, személyüket bíráló hozzászólások. Ilyenek közzététele a hozzászólás törlését, komoly esetekben kizárást von maga után.
 5. A moderálással vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások. Amellett, hogy a moderációt akár csak célzásként is érintő hozzászólásokat azonnal töröljük, az ilyen hozzászólást közzétevő felhasználók figyelmeztetésben részesülnek, ismételt figyelmeztetést követően kizárásra kerülnek.
 6. A jó ízlést sértő képeket tartalmazó, illetve gyűlöletkeltésre, megfélemlítésre alkalmas, valamint az ilyen témájú weboldalakra mutató csatolásokat tartalmazó hozzászólások.
 7. Bármely regisztrált felhasználót sértő, lejárató, illetve egyértelműen vele kapcsolatosan alpári vagy sértő módon kinyilvánított véleményeket - személyeskedést - tartalmazó hozzászólások. Kerülendő továbbá a témától való jelentős eltérés, magánjellegű konfliktusoknak a fórumon való tárgyalása, azokra való célozgatás stb. Ezekben az esetekben a moderátor utasítása követendő, ellenkező esetben moderálás és a felhasználó figyelmeztetése, majd kizárás a következmények.
 8. Témaromboló hozzászólások
 9. Moderált hozzászólás visszamásolása.

 

 1. A fórum használatában a magyar internetes etikett (az ún. netikett) szabályai mérvadók.

Szövegeinket a nyilvánosságnak fogalmazzuk. Legyünk tudatában annak, hogy az olvasók közt jelen lehet a volt vagy a leendő főnökünk, plébánosunk, bármely családtagunk, ismerősünk stb. Legyünk tudatában annak, hogy a fórumokat a fenntartó archiválja, egy adott felhasználó összes hozzászólása akár évekkel később is visszakereshető. Gondoljuk meg, hogy mit teszünk közzé a gondolataink, életünk részleteiből.

Mint minden szövegre, a fórumhozzászólásokra is vonatkoznak a magyar nyelv helyesírási, nyelvhelyességi szabályai. Ne tegyünk közzé gépelési hibáktól hemzsegő, vagy írásjelek, központozás nélküli hozzászólást. Küldés előtt olvassuk el és javítsuk saját szövegünket.

A hangszín jelzésére, metakommunikációra nyugodtan használhatók a :-) mosolygók (szmájli). Létezik ;-) kacsintós mosoly, :-( szomorú arc, :-/ elhúzott szájú arc, és még sokféle.

Az alapvető etiketten túl tartsuk észben még azt is, hogy ez egy katolikus portál. Attól, hogy valami "szabályszerű" vagy "etikus", még mindig lehet irgalmatlan vagy szeretetlen. Egy keresztény portál működtetése azonban egyfajta tanúságtétel és misszió is. A közzétett szövegeink lehetőleg legyenek méltók ehhez a küldetéshez is.

A fórumozás szabályait megsértő, vagy a moderátor utasításait be nem tartó felhasználó a viselkedése függvényében figyelmeztetésben részesül vagy kizárásra kerül. A figyelmeztetés utáni, azonos probléma miatti újbóli figyelmeztetést követően a felhasználó kizárásra kerül!

 

 1. Felhasználó saját törlése

A felhasználó saját elhatározásból bármikor törölheti magát a rendszerből. A törlés végleges és kizárólag a felhasználó adatlapjára vonatkozik. A felhasználónév és a felhasználó hozzászólásai megmaradnak rendszerünkben, azokat kérésre sem töröljük. A felhasználó ezzel a nevével későbbi igény alapján sem léphet be újra, illetve mások sem regisztrálhatják azt.

 

 1. A fórumot minden felhasználó a saját kizárólagos felelősségére használja.