XII. Pius pápa: Orvosok imádsága

in

 

Lelkek és testek isteni orvosa, Megváltó Jézusunk! 

Te földi életedben különösen szeretted a betegeket és mindenható kezed érintésével meggyógyítottad őket.

Mi, akiket nehéz orvosi hivatásra szólítottál, imádunk Téged és elismerjük Benned magasztos eszményünket és segítőnket. Te irányítsd mindig elménket, szívünket és kezünket, hogy megérdemeljük azt a dicséretet és tiszteletet, amellyel a Szentlélek illette hivatásunkat /Sirák fia 38 1 - 15./. 

Növeld bennünk a tudatot, hogy bizonyos értelemben munkatársaid vagyunk az emberi nem védelmében és fejlesztésében és eszközeid a Te irgalmasságod szolgálatában.

Világosítsd meg értelmünket a test számtalan betegsége ellen vívott kemény és kockázatos harcunkban, hogy helyesen használjuk fel a tudományt és annak haladását, és ne maradjanak előttünk rejtve a bajok okai, és tévedésbe ne ejtsenek azok tünetei, hanem biztos ítélettel állapíthassuk meg a gondviselésed által nyújtott orvosságokat.

Töltsd el szívünket szereteteddel, hogy Téged lássunk a betegben, különösen a legelhagyatottabbakban, és fáradhatatlan igyekezettel feleljünk meg annak a bizalomnak, amelyet ők belénk helyeznek.

 Add kérünk, hogy példádat követve atyai legyen a részvétünk, őszinte a tanácsunk gondos a gyógykezelésünk, ámítástól mentes a viselkedésünk és kíméletes a szavunk, amikor a fájdalom és halál titkát előre jelentjük.

Mindenekelőtt, hogy bátran védelmezzük szent törvényedet, amikor az élet tiszteletéről van szó, az önzés és a romlott ösztönök támadásával szemben. Mint olyan orvosok, akik neveddel dicsekszenek, megígérjük, hogy működésünkben mindig szem előtt tartjuk az erkölcsi rendet és ennek törvényei szerint cselekszünk.

Végül engedd kérünk, hogy keresztény életünkkel és hivatásunk helyes gyakorlásával egy napon kiérdemeljük ajkadról a boldogító szózatot, amelyet ígértél azoknak, akik Téged - a betegek személyében rejtőzőt - meglátogatnak: "Jöjjetek Atyám áldottai! Vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot"! Ámen.

 

                                /XII. Pius pápa/